VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Volgens velen is kunstmatige intelligentie of Artifical Intelligence (AI) het beloofde land, maar nu is de technologie vooral nog “erg dom”, volgens vice-president Andrew Moore van Google.

De technologie kan dingen die wij met ons brein niet kunnen zoals het herkennen van patronen in gigantische hoeveelheden data, maar iets beredeneren, denken in analogieën of zaken creatief benaderen is (nog) niet aan de orde. Dat neemt niet weg dat de mogelijkheden voor de toekomst gigantisch zijn, want met de huidige technologie wordt toekomstige technologie uitgevonden. Die ontwikkeling gaat niet lineair maar exponentieel.

Op dit moment wordt AI vooral gebruikt op ‘voorgedefinieerde’ datasets om het systeem de patronen te kunnen laten herkennen. Een nieuwe fase zou kunnen zijn dat AI wordt losgelaten op ruwe data zonder gedefinieerde kaders waarbinnen het systeem moet werken. Een andere toekomst ligt in het ‘General AI concept’ waar een AI-systeem hetzelfde kan als een mens. Omtrent dat laatste is het overigens volgens Diane Green, de CEO van Google Clouds, nog maar de vraag of dit mogelijk is, en zo ja wanneer.

Meer concrete voorbeelden waar AI een grote disruptieve rol in gaat spelen zijn zelfrijdende auto’s, data-analyses en oplossingen in gezondheidszorg, aansturen van robots, gezichts- en emotieherkenning in reclame maar ook in de veiligheidsindustrie, klimaatanalyses en -oplossingen, spraakherkenning en het automatiseren van repeterende werkzaamheden.

Er zijn veel (kleine en grote) bedrijven actief met de ontwikkeling van AI welke veelal niet beursgenoteerd zijn. Op dit moment is de omzet in die sector wereldwijd circa 35 miljard dollar en gaat volgens Bank of America Merrill Lynch de komende 5 jaar oplopen naar 130 miljard dollar. Het zijn de grote bedrijven als Google, Amazon, IBM, Apple, Microsoft en Facebook die over zoveel kapitaal beschikken dat ze elk veelbelovend bedrijf kunnen en wellicht zullen opkopen. Dus om in AI te beleggen via individuele bedrijven zijn dat de meest voor de hand liggende namen.

Om breder te beleggen in deze sector zijn er ETF’s (trackers) op de markt zoals bijvoorbeeld de iShares Robotics & Artificial Intelligence ETF, de Robo Global Robotics & Automation Index ETF en nog een heel scala aan andere alternatieven.

Een andere, en wellicht betere manier is bijvoorbeeld het Pictet Digital beleggingsfonds. Geen goedkoop alternatief met een lopende kosten factor van 2 procent, maar de rendementen zijn prima en belangrijker is dat er een gespecialiseerd team achter zit dat zich volledig kan concentreren op de ontwikkelingen in deze sector.